
®
TheWeather
Alles over het weer in Nederland..
Vroeger keken mensen naar veranderingen in de natuur of in de lucht. Tegenwoordig wordt bij de weersverwachting gebruikgemaakt van meetstations, weerballonnen, computers en satellieten. Toch hebben meteorologen nog af en toe moeite met de juiste weerverwachting. Voor de weersverwachting worden weerkaarten gemaakt waarop de weerselementen en de luchtdruk staan. er staan dan vaak weersymbolen bij, waarvan je vast wel een aantal kent.
Het weer speelt zich af in de dampkring of atmosfeer. Het weer is de toestand van de dampkring op een bepaald moment, op een bepaalde plaats. Nederland heeft wisselvallig weer. In een weerbericht komen de weerselementen, temperatuur, neerslag, wind en bewolkingsgraad aan orde. De temperatuur wordt in de schaduw gemeten met een thermometer waarop een schaalverdeling staat. In Europa is de schaalverdeling van Celsius in gebruik; bij 0 Graden Celsius bevriest water en bij 100 Graden Celsius kookt het.
Neerslag ontstaat wanneer waterdamp afkoelt en verandert in waterdruppels. Wanneer deze druppels te zwaar zijn, kunnen ze niet meer zweven en vallen ze als neerslag uit de luchht. Neerslag kan vloeibaar zijn, zoals regen of in vaste vorm, zoals hagel of sneeuw. Een regenmeter laat zien hoeveel millimeter neerslag er is gevallen.

Regenweer in Nederland, 13 Oktober.

Radar in Nederland.
Wind is bewegende lucht. De lucht rondom de aarde is voortdurend in beweging. Het stroomt van gebieden waar veel lucht is naar gebieden met minder lucht. Je merkt er weinig van, maar lucht heeft gewicht en drukt op de aarde. Die druck van de lucht op de aarde heet luchtdruk.
Hoe groter het verschil in luchtdruk tussen twee gebieden, hoe sneller de lucht stroomt. De schaal van Beaufort geeft de snelheid aan waarmee de wind beweegt. Windkracht O betekent dat het windstil is, windkracht 12 is orkaankracht. De windsnelheid wordt meestal uitgedrukt om in meters per seconde. De windrichting wordt genoemd naar de richting van waaruit de wind waait. In Nederland waait de wind meestal vanuit het zuidwesten. Met een windroos wordt de windrichting aangegeven. De bewolkinsgraad geeft aan welk percentage van de hemel met wolken bedekt is. Als het onbewolkt is, is de bewolkingsgraad 0 procent, bij 100 procent is de lucht geheel bedek. Wanneer de hoeveelheid bewolking snel verandert, is er ander weer op komst.
Naast het gewone, zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolette straling uit. Bij een lage bewolkingsgraad bereikt meer uv-straling het aardoppervlak. De intensiteit van de uv straling in de zonnestraling wordt uitgedrukt in de uv-index. Bij een hoge uv-index is meer uv straling aanwezig dan bij een lage. Bij veel uv-straling kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. De verwachte hoeveelheid uv-straling wordt uigedrukt in zonnekracht.